De sleutel tot (werk)geluk ben je zelf

Jij bent de enige die uiteindelijk verantwoordelijk is voor jouw geluk. Voor een deel bepalen je genen hoe gevoelig jij bent voor gelukkig zijn. Daar kun je weinig aan veranderen. Omstandigheden spelen ook een rol. Maar voor ongeveer de helft is je eigen bewuste gedrag bepalend. Dat is het stuk waar je invloed op hebt en mee aan de slag kunt, zowel privé als zakelijk. Dat biedt perspectief!

Waar kun je je dan het beste op richten? Uit een uitgebreid onderzoek dat gepubliceerd is in de Harvard Business Review blijkt dat er drie hoofdthema’s zijn die van invloed zijn op werkgeluk:

  • Een gemeenschap van mensen waarbinnen je erkend wordt, mensen voor elkaar zorgen en je wordt gewaardeerd.
  • Een carrière waarbinnen je autonomie ervaart, je jouw kwaliteiten kunt inzetten en waar je kunt leren en jezelf ontwikkelen.
  • Een (hoger) doel ofwel een ‘purpose’. Zodat je van betekenis kunt zijn, je kunt identificeren met de missie van de organisatie en het idee hebt dat je op een positieve manier kunt bijdragen aan een betere wereld.

Wij gaan graag met jou en je team aan de slag om je werkgeluk te vergroten aan de hand van deze thema’s. Lees verder op gelukwerkt.frl.

Werkgeluk is altijd een rode draad in mijn werk geweest, al heb ik het eerder niet duidelijk zo benoemd. In 2018 heb in aan de ervaringen die ik al had opgedaan een flinke hoeveelheid (wetenschappelijke) kennis toegevoegd, onder andere door een leergang ‘Rendement van Geluk’ te volgen aan de Erasmus Universiteit en een training te doen bij de Gelukkig Werken Academie. Daarom mag ik mij nu officieel Chief Happiness Officer noemen.