Men do not quit playing because they grow old; they grow old because they quit playing

– Oliver Wendell Holmes

LEGO® SERIOUS PLAY® is een beproefde methode voor onder meer strategie- en visieontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling, teambuilding, organisatieontwikkeling en innovatie. De kracht van LEGO® SERIOUS PLAY® is dat iedereen zijn of haar kennis en mening inbrengt. Het is een speelse en zeer effectieve methode, die mede door Zwitserse wetenschappers is ontwikkeld. De aanpak is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat het inzetten van je handen en je brein tegelijkertijd leidt tot andere inzichten, meer vertrouwen en een grotere betrokkenheid.

Met behulp van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode worden de ideeën en creativiteit van alle deelnemers maximaal benut. Na het bouwen geven de deelnemers zelf betekenis aan de gebouwde modellen met behulp van verhalen (storytelling). Elke deelnemer levert input en is volledig betrokken bij het proces. En natuurlijk is het ook ontzettend leuk om met elkaar te doen!

Wanneer kun je LEGO® SERIOUS PLAY® inzetten?

  • In situaties waarin veel verschillende oplossingen en invalshoeken mogelijk zijn
  • Als je wilt dat mensen diepere verbanden zien en meer verbindingen kunnen leggen
  • Als je streeft naar betrokkenheid en een breed draagvlak

De duur en het programma van de workshops hangen af van de omvang van het vraagstuk (minimaal een halve dag – maximaal twee dagdelen).

Food for thought

Ken je de 20/80 regel van vergaderen? 20% van de medewerkers zorgt voor 80% van de input bij vergaderingen. En de andere medewerkers? Die leunen achterover en zijn in gedachten met heel andere dingen bezig… Herkenbaar?

Meer weten?

Ik vertel je graag meer. Vanuit Friesland werk ik vooral in het noorden van het land, en in samenwerking met collega’s geef ik ook workshops elders in Nederland.

Kijk/lees verder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lego_Serious_Play