Wie zijn wij in een schilderij: een krachtige inspiratiebron voor de cultuur van uw organisatie

De kracht van kernwaarden
Kernwaarden zijn de essentiële bouwstenen die de grondbeginselen vormen voor alles in de organisatie. Kernwaarden komen voor uit de identiteit (wie zijn wij) en bepalen wat je als organisatie belangrijk vindt, wat je met elkaar waardevol vindt. Kernwaarden geven richting aan wat we doen en hoe we de dingen doen.

Kernwaarden expliciet maken
De waarde van kernwaarden ligt bij de inspiratie die ervan uitgaat. Expliciete kernwaarden werken krachtiger dan impliciete waarden. Mensen herkennen zich en voelen zich goed bij kernwaarden van je organisatie. Zeker als een organisatie waarden expliciet maakt en koppelt aan een merkbelofte,  ontstaat er energie en beweging in de juiste richting.

Wat zijn onze kernwaarden?
Om energiek en effectief te zijn heeft een organisatie een eigen identiteit nodig. Waarvoor staan we als organisatie? Waar geloven we in? Wat verbindt ons? Wie zijn we? Onze kernwaarden zijn de basis  voor onze visie en fungeren als ethisch kompas.

Onze kernwaarden in een schilderij
De waarde van kernwaarden ligt dus bij de inspiratie die ervan uitgaat. Maar dan moeten ze ook wel echt inspirerend zijn, en geen loze kreten blijven. Inspirerend in inhoud, maar ook in vorm.  Wij hebben daarom een werkwijze ontwikkeld waarbij we uw kernwaarden onderzoeken en expliciet maken (en als u nog geen kernwaarden heeft bepaald, helpen we om die te vinden en te formuleren). Om een krachtige reminder te vormen worden de drie belangrijkste kernwaarden vervolgens geschilderd door een beeldend kunstenaar. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden…!

Hoe gaan we dat doen?

Je eigen verhaal over onze organisatie

Met een team van medewerkers gaan we op zoek naar het verhaal achter uw kernwaarden. Daarvoor gebruiken we ‘storytelling’. De kracht van storytelling is dat iedere deelnemer aan bod komt en gehoord wordt. Terwijl een ervaren facilitator ervoor zorgt dat de verhalen rondom uw kernwaarden boven tafel komen maakt de beeldend kunstenaar, luisterend naar de impressie die zo in woorden ontstaat, schetsen op papier. De essentie van ieders verhaal wordt daarmee in beeld vast gelegd.

De kernwaarden in beeld
De drie belangrijkste kernwaarden van het team worden door de kunstenaar in haar atelier verder uitgewerkt. De kleuren, schetsen, foto’s en impressies worden verwerkt tot een beeld. Iedere kernwaarde wordt op deze manier weergegeven in apart schilderij.

De onthulling
Een aantal weken later zijn de schilderijen klaar. Er kan voor gekozen worden dat er een video van het schilderproces wordt vertoond waarin te zien is hoe de kernwaarden in de schilderijen verwerkt zijn. Daarna volgt een feestelijke onthulling. Hoe de onthulling vorm krijgt is aan u, wij denken graag met u mee.

Wie zijn wij?
Annemieke Mintjes is Scrumcoach, verhalenfacilitator en facilitator LEGO® SERIOUS PLAY®.

Mirjam Torenbeek is beeldend kunstenaar. Zij heeft haar roots in de gezondheidszorg en projectmanagement en is nu fulltime kunstenaar. Zij is creatief, sensitief, energiek en bezield.

Websites: mirjamtorenbeek.nl en creativiteit-enzo.nl

Annemieke en Mirjam zijn verbonden door hun creatieve krachten en vormen samen een inspirerend creatief team dat uw organisatie een unieke beleving weet te bieden.

DSC_5066b kl
Voorbeeld van een schilderij
Kernwaarde ‘levendigheid’ door Mirjam Torenbeek, beeldend kunstenaar